mandag 24. mai 2010

Bilder er språk

Helt fra bleiealder bruker vi bilder og tegning til å få frem noe. Vi bruker bilder til å formidle en mening, et budskap, opplevelser og tanker. Allerede før vi kan lese og skrive bruker vi bilder som kommunikasjonsform.

Bilder kan kommunisere på ulike måter og kan ha ulike funksjoner, akkurat som tekster. Et bilde kan være for eksempel appellativt, informativt eller ekspressivt. Et appellativt bilde engasjerer og får seerne til å reagere. Et appellativt bilde kan være en protest mot noe. Et ekspressivt bilde trekker frem følelser, og et informativt bilde gir informasjon eller beskrivelser. Bilder kan altså kommunisere gjennom uttrykk av informasjon, følelser og reaksjon på en annen måte enn språket og ved hjelp av andre virkemidler.

Appellerer bilder først og fremst til følelser eller fornuft? I motsetning til tekst som ofte uttrykker noe abstrakt, er bilder mer konkrete. Eksempel er en skildring av en solnedgang. Skriveren kan da trekke inn flere ulike typer virkemidler som metaforer og sammenligninger for å få frem beskrivelsen. Et bilde derimot kan visualisere solnedgangen mer konkret, akkurat slik den er. De fleste bilder trengs heller ikke noen opplæring for å kunne forstås, men de påvirker på en eller annen måte umiddelbart ved første øyenkast. Da kan jeg gjenta det med at vi bruker, tolker og forstår bilder fra bleiealder, før vi i det hele tatt vet noen ting om fornuft eller den kunstneriske lære. Derfor mener jeg at bilder lettere kan appellere til følelsene våre. I tillegg kan bilder visualisere abstrakte og ikke-eksisterende motiver, hvor da en type fargebruk eller komposisjon i bildet kan vekke fram følelser framfor fornuft.


                                               Bildet funnet på flickr: Lonely

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar